Fra Hørning til Valhal - Vikingen fra Fregerslev
Tilbage i 2017 gør arkæologer et opsigtsvækkende fund, da der skal graves ud til byggegrunde i et parcelhuskvarter i den sydlige del af Hørning. Jorden gemmer på resterne af en kammergrav, og det er en mægtig rytter, der i sin tid blev stedt til hvile der.
-Ingen aner, at graven eksisterer, før en gravmaskine kører gennem bakketoppen,
Det fortæller Merethe Schifter Bagge, der er arkæolog og museumsinspektør på Museum Skanderborg.
Hun har været med fra udgravningens start, og det er ikke en hvilket som helst kammergrav, de finder. Med en størrelse på 9,4 kvm er den blandt de fem største i Danmark fra vikingetiden.
-Det er et imponerende fund. Graven er fra omkring år 950. Kammeret er lavet af egetræ, og to dybe tagbærende stolper i midten af bygningen viser, at det har haft et sadeltag og lignet et lille hus, siger hun.
Guld, sølv og kobber
Kammeret er kun gravet mellem 15 og 28 centimeter ned i undergrunden, og derfor er graven og dens indhold stærkt nedbrudt. Fundene vidner dog om, at det er en magtfuld viking, der i sin tid blev stedt til hvile der.
-Der er intet skelet fra manden selv. Vi finder en smule dyreknogler, som vi artsbestemmer. Der har ligget en hel hest og et får. Den nordøstlige del af graven er fyldt op med imponerende seletøj til en hest og med mere end 700 sølv- og guldbelagte pyntebeslag, peger det på, at det har været en mægtig person, siger Merete Schifter Bagge.
Og det var ikke kun hesten, der skulle se smuk ud. Fund af rytterens beklædningsrester viser, at han har skilt sig væsentligt ud fra den almindelige vikingebonde.
-Der bliver fundet rester af pilekogger med 22 jernpile i, der er beviklet med en tynd kobbertråd. Der er spor af bæverpels, og den findes ikke i Danmark i vikingetiden, så den er nok importeret fra Norge eller Sverige. Fra klædningsdragten finder vi noget meget fint og sjældent brikvævet bånd med både sølv og guldtråde, siger hun.
I sommeren 2024 bliver en kunst- og historielund indviet. Den markerer Vikingens sidste hvilested med et monument i granit skabt af kunstner og stenhugger Laila Vestergård. Til børnene er der en stor sandkasse med nedgravede fund som alle kan gå på jagt efter at udgrave. Der er seks sten med historiske relieffer.
Historien bliver i dag formidlet af Museum Skanderborg Perron1, hvor blandt andet dele af rytterhestens seletøj kan opleves. Læs mere om museet, udstillingen og åbningstider her